2 juni 2016
Ik voel me kiplekker!

Nederlandse uitdrukking
 
Niet geheel verrassend blijken biologische “vrije uitloop” kippen weinig last van chronische stress te hebben en hebben de industriële kippen dit tot zelfs een ziekmakend niveau.
Er is een enorme parallel te trekken met de mens. Ook hier blijkt diegene die tijd neemt voor zijn relaties, voldoende beweegt en gezond eet een beduidend lager chronisch stress niveau te hebben dan de persoon die enkel leeft om te werken.
Daarom hier een paar leuke denkregels die je helpen stil te staan bij hoe jij in het dagelijks leven met je stress omgaat.
  • Kuddegedrag; eenzaamheid verhoogt de cortisol aanmaak en dit verlaagt je weerstand. Het belangrijkste is daarbij niet het aantal relaties maar de diepgang van de verbinding.
  • Ervaar je vrijheid; door tijd voor jezelf te nemen en niet enkel slaaf te zijn van je omgeving versterk je je veerkracht. Ook je compassie en vriendelijkheid worden hierdoor geactiveerd en dat maakt het weer gemakkelijker verbinding te ervaren.
  • Beweeg; niet als plicht, maar omdat je er plezier in hebt. Een gezond gewicht en een goede gezondheid bevorderen ook je zelfwaardering en verminderen daarmee je stressniveau.
  • Ga met de kippen op stok; een goede nachtrust wordt gekenmerkt door regelmaat en rust. Vroeg wakker worden hindert niet, daar de persoonlijke slaapbehoefte sterk varieert. Te weinig slaap heeft op de hersenen hetzelfde effect als langdurige angst en depressie.
  • Eet gezond; trap niet in de val van de kant en klaar maaltijd en neem je tijd om te eten. Scharrel het bij elkaar en let daarbij op een goede mix van anti-oxidanten, weinig zout en weinig suiker en veel goede vetten.
Hoe scoor je op deze lijst van vijf? 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor