24 juli 2016
Het leven is geen proces van ontdekking,
maar van creatie.
Ga niet op zoek naar jezelf; creëer jezelf.

Neale Donald Walsch    
Zondag is de rustdag en rust is wat je nodig hebt voor creativiteit. Nu is dat zeker niet het enige maar wel een soort basis voorwaarde.
Al eerder hebben we gezien dat teveel creativiteit ook niet leidt tot een goede situatie omdat dan sprake is van een gebrek aan actie door het niet kunnen kiezen van het beste idee.
Voor het hebben van creativiteit zijn wel de volgende eigenschappen onontbeerlijk. Overigens betekenen deze ook dat dit voorwaarden zijn om in een team tot creatieve ideeën te komen.
  • Creatief waarnemen. Dit betekent dat je je natuurlijke filters kunt uitzetten. De dingen anders kunnen zien. Een groot gedeelte van je waarneming wordt gevormd in je hersenen en deze kun je trainen. Oefen je dus in het anders zien.
  • Stel oordelen uit; het gaat er in eerste instantie om ideeën te verzamelen en omdat je daarbij buiten het gebaande moet stappen is het essentieel om al hoppend van idee naar idee bij je einddoel te komen.
  • Combineer en associeer flexibel; het hoppen van idee naar idee moet zonder restricties kunnen gebeuren dan is het resultaat optimaal.
  • Denk in beelden; woorden werken beperkend dus laat je fantasie de vrije loop en verbeeld je wildste ideeën.
  • Focus; uit de veelheid van ideeën moet je in staat zijn een gerichte keuze te maken, waarbij de uitgangspunten het beste tot hun recht komen.
 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor