9 augustus 2016
Wel de splinter in het oog van de ander zien,
maar niet de balk in het eigen oog. 

(Mattheüs 7:3-5.)  
Sarcasme is de volgende cultuur kwaal. Sarcasme is een stijlfiguur dat scherp en agressief van aard is: er ligt altijd een aanval in besloten op een persoon, toestand of uitlating. Weliswaar kan sarcasme daardoor als een vorm van humor worden gezien, maar tegelijkertijd vormt het een aanval.
We weten het eigenlijk allemaal wel beter en zien precies wat er allemaal fout is bij de ander en we hebben nadrukkelijk moeite met een stukje zelfreflectie.
De ander wordt aangevallen en bestookt en liefst ook nog belachelijk gemaakt. Maar zelf aan het werk gaan is er niet bij en er is dus eigenlijk sprake van vluchtgedrag.
Dit uit zich weer in longproblemen, hartritme stoornissen en andere auto immuun ziekten.
In onze gedachten weten we het allemaal beter en dat willen we met iedereen die het horen wil delen, zolang er kritiekloos wordt geluisterd.
Het is vaak in de vroege jeugd uit, een tekort gedaan zijn en vernederd zijn, geboren gedrag, maar je bezit de moed niet om het bij de wordtel aan te pakken. Het gevolg is dat je via het anderen kleineren je positie in deze wereld probeert te veroveren. Vaak zijn vijanden voor het leven je deel.
De enige echte oplossing bereik je door kritisch naar jezelf te kijken en respect voor anderen te ontwikkelen.
 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor