3 februari 2017
Het universum herbergt een oneindige schat aan wonderen
die geduldig wachten tot ze worden opgemerkt.

Eden Phillpotts  
 
Ken je dat? Vast zitten in een gesprek en eigenlijk beide niet weten hoe je eruit moet komen. Je hebt eigenlijk al van alles geprobeerd en niets heeft tot nu toe gewerkt. Er lijkt een wonder nodig op gezamenlijk tot een oplossing te komen.
En dat is nu precies wat je met de techniek van de "Mirakelvraag" kunt bereiken. Het is een schijnbaar naïeve techniek om de ander zich op de toekomst te laten concentreren.
Door het puur hypothetische karakter van de vraag wordt er ruimte geschapen die kan worden benut om verder te gaan dan het rationele. Het geeft de beantwoorder de mogelijkheid uit de vastzittende patronen te treden en nieuwe wegen te ontdekken.
Hier het protocol voor het stellen van de Mirakelvraag.
  • Vraag om toestemming om een misschien merkwaardige vraag te stellen.
  • Stel een aantal eenvoudige met ja te beantwoorden vragen vooraf om in de stemming te komen.
  • Stel de Mirakelvraag. Wat gebeurd er tijdens het Mirakel; omschrijf dit zo helder mogelijk. Accepteer alle antwoorden en wijs niets op voorhand af.
  • Laat vervolgens de beantwoorder zo helder mogelijk aangeven wat hij anders kan doen. Stel de "wat nog meer" vraag, voor zoveel mogelijk detail. Waaraan zou de omgeving van je gesprekspartner kunnen zien dat er een Mirakel is geweest.
  • Geef complimenten voor alle nuttige antwoorden waarin je gesprekspartner laat zien buiten het kader te kunnen denken en streef hierbij naar een selectie van de meest nuttige door hem zelf te laten benoemen.
Veel succes als wonderwerker. 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor