7 februari 2017
Het hart heeft vrienden,
de hersenen zijn alleen.

Brana Crncevic
 
De kennisontwikkeling van de werking van de hersenen gaat enorm snel. Dachten we ongeveer 10 jaar geleden nog dat er relatief sprake was van een stabiele situatie, recent onderzoek toont steeds meer aan dat er sprake is van een bijzonder flexibel en veranderend orgaan. Waarbij nu zelfs wordt gesuggereerd dat tijdens de slaap de regeneratie van de hersenen volop draait en dat dan vooral de vele verbindingen worden geschoond.
Vooral in onze jeugd is er sprake van een volgroeien van het orgaan en daarmee gepaard gaant ook het toenemen van de functionaliteit. Deze rijping komt nadrukkelijk naar boven indien er sprake is van onaangepast gedrag, zoals in de pubertijd.
Zonder een goed op elkaar afgestemde werking van de diverse met name in het voorhoofd gelegen hersengebieden is het lastig vooruit te denken, concequenties te overzien, complex situaties in te schatten en ongewenst gedrag aan te passen.
Ondanks dat er verzet is tegen structuur is het juist deze structuur die de nodige helderheid geeft met betrekking tot het gedrag. Het zijn vooral de jeugdbendes met hun strikte regels die deze hang naar structuur duidelijk aantonen.
Hoe sta jij ten opzichte van structuur? 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor